Cengiz Bektaş’ın üretimleri sadece mimarlıkla sınırlı değil. Kendisinin eğitim gördüğü mesleği mimarlık olmasına rağmen Bektaş birçok alanda çalıştı, üretti ve insanlara fayda sağladı. Mimar, mühendis, şair, yazar…
Cengiz Bektaş
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi İç Mimarlık, Mimarlık bölümlerinde okudu. 1959’da Münih Teknik Üniversitesi mimarlık bölümünü bitirdi. 1960’ta Alman Şehircilik Akademisi kurslarını izledi. 1959-62 yılları arasında Münih’te Prof. Dr. Fred Angerer ve Alexander Baron von Branca ile ortak oluşturdukları bir büroyu yönetti. Serbest Mimar olarak çalıştı. 1962 de Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne öğretim görevlisi olarak çağrıldı. Orada inşaat İşleri Mimarlık Bürosunu yönetti. Üniversiteden isteğiyle ayrıldı.
1963’ten beri özel işyerinde çalıştı. Yurtiçinde ve dışında birçok üniversitede ders verdi. Uluslararası ve ulusal Mimarlık yarışmalarında 25’in üzerinde ödülünü aldı. Cumhuriyet Dönemi örnekleri arasında sayılan yapılar gerçekleştirdi.
Cengiz Bektaş’ın Üretimleri
2020 yılında aramızdan ayrılan Cengiz Bektaş’ı; saygı ve sevgiyle anmak adına, daha önce onun hakkında sosyal medyada paylaştıklarımı bu yazıya ekliyorum. Paylaşımlar, Bektaş’ın nasıl çok yönlü bir insan olduğunu sizlere aktaracaktır. Cengiz Bektaş’ın üretimleri arasından birkaçına göz gezdirelim.
1- 1980’li yıllarda Mimar Cengiz Bektaş ile birlikte Kuzguncuk halkı kaldırımlara çakıl döşüyor. Bir arada yaşamanın, mahalle kültürünün son örneklerinden biridir İstanbul’da Kuzguncuk.
Mimar Cengiz Bektaş’ın evi ve ofisi Kuzguncuk’tadır. Bektaş’tan Kuzguncuk yorumu: ”Kuzguncuk bir şeyin sembolüdür, bir kimliktir. Kuzguncuk’ta dört ayrı inanış bir arada yaşamış, hâlâ yaşamaya devam ediyor.”



2- Cengiz Bektaş: ”Sinan’ın Selimiye’nin dış duvarı köşesine açtığı özel nişe yerleştirdiği kolonun 50cm ötesine dikilen posta direği… Kim daha kültürlü? Sinan mı, 400 yıl sonraki sözüm ona teknik adam mı?”

3- Etimesgut Camii, 1965 yılında Mimar Cengiz Bektaş’ın Etimesgut’ta askerlik görevini yerine getirirken tasarladığı ve ordudaki erlerle beraber inşa ettiği modern bir cami projesi. Ekteki görseller cami tamamlandıktan sonrasının ve inşaat sürecinin fotoğraflarıdır.



4- Cengiz Bektaş:”60 yıllık mimarlık hayatımda şu kadar bir ağacı kesmedim. Anadolu’dan başka bir yerden, herhangi bir şeyi almaya kalkışmadım. Oradan daha yeterli dersi almış olduğumuza inanmıyorum.” diyebilen mimarlarımız var ülkemizde. Bu düşünceye hiç sahip olmayanlar da var…

5- Mimar Cengiz Bektaş’ın 1988 yılında Bodrum’da tasarladığı Ora Tatil Köyü projesindeki detaylar; mermer su yolu, mermer havuz, podima yürüme yolları, yeşil çatılar ve kırlangıç çatı. Kısacası doğaya, insana ve yaşama saygı.



6- Mimar Cengiz Bektaş, Kuzguncuk’ta kötü durumdaki bitişik nizam iki binayı alır ve soldakini mimarlık işliği sağdakini de evi yapar. İki binayı birbirine bağlayan bir kapı var. Bektaş “Gece de çalışan biri için bu önemliydi, bir kitap lazım olduğunda hemen ulaşabiliyordum.” İşlik Cengiz Bektaş’a 33 yıl hizmet etti.


7- Son olarak şunu ekleyelim; Amerika’da şantiye de yönetti, Kuzguncuk’ta kaldırım da döşedi. Balıkesir’de köylülerle mimarlık da konuştu, İzmir’de öğrencilere deneyimlerini de aktardı. Gerçek bir aydındı Cengiz Bektaş. Son fotoğrafı ben çekmiştim, Bektaş’ı ilk ve son kez dinleyeceğimi bilmeden.



Kaynak: SALT Araştırma, Mimarlık Dergisi, Ege Mimarlık Dergisi