Le Corbusier’in çıplak fotoğrafının hikayesi gerçekten uzun bir konu. Bu fotoğrafı çoğumuz biliyoruzdur fakat fotoğraftaki freskoların çizildiği E-1027 Evi’ni ve tasarımcısı Eileen Gray’in; Le Corbusier’le olan çatışmalarını, bu yaşanmışlıkların The Price of Desire (2015) isimli filme konu olduğunu biliyor muydunuz? Hep birlikte öğrenelim.

“Ev, içinde yaşanabilen bir makinadır.” Le Corbusier
“Ev, içinde yaşanabilen bir makina değildir. Ev, bir insanın yansımasıdır.” Eileen Gray

Eileen Gray’in hayatı ayrı bir başlıkta incelenmesi gereken uzun bir konu. 20. yüzyılın çok önemli kadın mimarlarından biri. Bu yaşanmışlıkları özet olarak geçeceğim. Gray, mimar ve yayıncı adayı olan Jean Badovici ile 1921’de tanıştı ve bir aşk yaşamaya başladı.

Büyük bir Le Corbusier hayranı olan Badovici, bugün Corbu ile ilgili en fazla yayın yapmış, hatta onu ünlü etmiş kişi olarak hatırlanıyor. Bunun doğal bir sonucu olarak sık sık görüşen ve yakın arkadaş olan üçlü arasında zaman zaman tartışmaların olduğu da biliniyor.

1926’da inşasına başlanıp 1929’da tamamlanan E-1027 konutu Gray’in ilk mimari eseri ve modern tarzda yapılmış ilk konut projesi uygulamalarından biriydi. Tasarım sürecinde Badovici’nin baskın bir rolü olmuş.

Evin adı bir şifre. E-1027: E, Eileen’in E’si. 10 numerolojide J harfine, 2 B harfine, 7 ise G harfine denk geliyor. “Eileen Jean Badovici Gray”, başka bir deyişle erkeğini içine alan, onu sarıp sarmalayan kadın… Bu ev için tasarlanan mobilyaların tümü bu ismi taşıyor.

Çiftin 1932 yılında ayrılmasıyla çok sevdiği evini bırakmak zorunda kalıyor Gray. Ölene kadar evi kullanmaya devam eden Badovici, daimi ziyaretçilerinden biri haline gelen Le Corbusier ve eşi Yvonne ile birlikte tüm tatillerini burada geçiriyor. Ara sıra onlara Gray de katılıyor.

1938’de bazı kaynaklara göre bizzat Badovici’nin teşvikiyle, diğerlerine göre evi tamamen benimsemesi ve buraya yerleşmesi sebebiyle evin bazı duvarlarına çoğu cinsel içerikli freskolar çizen Corbu ile “Evime tecavüz ettin” diyerek kavga eden Gray, eve bir daha ayak basmıyor.

Freskoların evin bembeyaz saflığını bozması, Gray’in biseksüel yaşantısına eleştirel gönderme yapması ve Le Corbusier’nin evin içinde çırılçıplak dolaşmayı alışkanlık haline getirmesi sebebiyle Gray’in tepkisi büyük oluyor ve Corbu evden kısa bir süre uzak kalmak zorunda kalıyor.

Hikaye bunlarla sınırlı değil. Tüm hikayeyi öğrenmek isteyenler Afife Selen Selçuk’un mükemmel bir anlatımla kaleme aldığı blogunu ziyaret edebilir.
Kaynak: http://selenselcuk.blogspot.com/2014/05/modernizm-savaslar-eileen-gray-jean.html